Momenteel, juni 2024, zijn er 4 steden in Nederland die een milieuzone in het centrum van de stad hebben voor bedrijfswagens die op diesel rijden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Hieronder kort samengevat hoe de toegangsregels werken.

Wat zijn de toegangsregels van bedrijfswagens (<3500 kg) in zero-emissiezones?

Emissieklasse 4 

(Euro 4) Bedrijfswagens met een emissieklasse 4 of lager hebben geen toegang tot de ZE-zones.(milieuzones)

Emissieklasse 5

(Euro 5) bedrijfswagens met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de ZE-zone.(milieuzones)

Emissieklasse 6 

(Euro 6) bedrijfswagens met een emissieklasse 6, al onze nieuwe bestelauto’s, hebben deze klasse en tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zone.(milieuzones).

Nieuwe bestelbussen vanaf 2025

Alle bestelauto’s die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Dit valt in Nederland samen met de BPM-vrijstelling voor ondernemers die vervalt in 01-01-2025. 

Al de nieuwe bedrijfswagens die wij verkopen hebben de schoonste milieuklasse EG, namelijk Euro 6. Praktisch samengevat komt het hierop neer: heb je nu een bestelauto met een milieuklasse Euro 3 of Euro 4? Dan heeft het zeker zin om deze dit jaar nog te vervangen. 

Heb je een bestelauto met Euro 5 of bijvoorbeeld een bedrijfswagen met een Euro 6 uitstoot die veel kilometers heeft gereden? Of denk je aan een uitbreiding? Dan ben je wellicht geĂŻnteresseerd in een vrijblijvende offerte bij ons voor een nieuwe bestelauto met Euro 6 uitstoot. Niet alleen om nog te rijden in deze milieuzones maar ook omdat volgend jaar de BPM-vrijstelling vervalt! 

Tevens heb je dit jaar nog recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van 28% op het investeringbedrag van jouw nieuwe Master of Trafic bij ons. Te veel belasting betalen vind geen enkele MKB-ondernemer leuk, toch? 

Dus graag een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem contact op met ons of bekijk onze voorraad en vind de juiste bus voor jou!

Soorten milieuzones

Je kan in deze vier gemeenten twee soorten milieuzones tegenkomen:

  • Een gele milieuzone: Rijd je in een personen- of bestelauto die op diesel rijdt? Dan mag je alleen in deze milieuzone komen als je bedrijfswagen emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft je bestelbus een emissieklasse van 0, 1 of 2? Dan is een gele milieuzone voor uw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig. 
  • Een groene milieuzone: Heb je een bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag je in een groene milieuzone komen.

Let op! Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor vracht- en bestelauto’s invoeren in hun stad. Een zero-emissiezone is een gebied zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit betekent dat vracht- en bestelauto’s in de zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Gemeenten kunnen deze zero-emissiezones invoeren binnen een milieuzone, ter vervanging van een milieuzone, maar ook zonder eerder een milieuzone te hebben gehad. 

Lees het nog eens rustig na op deze officiële websites die wij hebben geraadpleegd voor de informatie. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling, verder geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen.

https://www.milieuzones.nl/
https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven